Grecja na talerzu

21 czerwca 2017, Michał Głombiowski

Podróże

Te cztery potrawy to kwintesencja greckiej kuchni!

Turyści kojarzą smak Grecji z szaszłykami suwlakia, dość ciężką musakas oraz piekielnie słodkimi deserami z ciasta filo. I choć dania te z pewnością są częścią greckiej kultury kulinarnej, na co dzień jada się tu zupełnie inne potrawy. Czego więc powinniśmy szukać w menu w tawernie, by zjeść jak miejscowi?

1. Zupa cytrynowa (kotosupa awgolemono)

Niegdyś jadano ją tylko podczas świąt, dziś pojawia się na stołach także w dni powszednie. To podstawa greckiej kuchni – aromatyczny, esencjonalny rosół z kury, wzbogacony sosem awgolemono przyrządzonym z roztrzepanych jajek i soku z cytryny. Rosół podaje się z ugotowanym w zupie ryżem. Odświeżający, lekko kwaskowy smak dania doskonale współgra z jego aksamitną konsystencją.

2. Sałatka grecka (choriatiki salata)

Nazywana u nas sałatką grecką, w kraju swego pochodzenia znana jest jako sałatka wiejska. To jedno z popularniejszych dań Hellady, pojawiające się na stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu. Tradycyjnie składa się z grubo ciętych pomidorów, ogórka, papryki, cebuli, czarnych oliwek, świeżego oregano i tymianku oraz kawałków sera feta. Grecy dopuszczają w tym przepisie pewne modyfikacje, acz nigdy nie dodadzą do choriatiki kapusty lub jajek, jak zdarza się to Polakom. Tuż przed podaniem potrawę polewa się obficie oliwą i ewentualnie odrobiną octu winnego.

3. Mezedes

Jeżeli chcecie zjeść jak grecy, poproście o mezedes – zestaw przystawek. Grecy zaczynają od nich każdy posiłek. Podawane na małych talerzykach drobinki potraw towarzyszą długim spotkaniom przy stole. Zasadą jest, że każdy uczestnik biesiady sięga swobodnie po to, na co akurat ma ochotę. Typowymi mezedes są: dolmadakia (gołąbki z liści winorośli), tzatziki (sos jogurtowy z czosnkiem i ogórkiem), taramosalata (pasta z rybiej ikry i ziemniaków), melitzanosalata (pasta z podpiekanych bakłażanów), jigandes (fasola w sosie vinegret) tiropittakia (ciasto filo nadziewane serem) oraz keftedes (mięsne klopsiki).

Pamiętajcie tylko, że ilość mezedes może nie mieć końca, jeżeli więc planujecie oprócz nich jeszcze danie główne, lepiej powściągnąć apetyt.

4. Ośmiornica

Specjałem, za którym Grecy wprost przepadają jest ośmiornica. Głowonogi te przed przyrządzeniem powinny skruszeć, miejscowi uderzają więc nimi o skały lub tłuką tłuczkiem. Ośmiornicę jada się tu zwykle grillowaną lub duszoną w czerwonym winie, ze szpinakiem i makaronem orzo.

Potrawa z ośmiornicy to dobry wybór z jeszcze jednego powodu: latem greckich rybaków obowiązują dość restrykcyjne zakazy dotyczące połowów. Większość oferowanych w tawernach ryb jest więc przywożona mrożona z innych części świata. Ośmiornice, poławiane przez harpunników, są natomiast niemal zawsze świeże, wyłowione przed momentem z morza.

 

  • Teresa

    Dla mnie smakiem Grecji jest pita z souvlaki, warzywami, frytkami z dodatkiem tzatziki kupione w najzwyklejszej budzie przy drodze <3