10 znanych produktów w zupełnie nowej roli

21 czerwca 2018, Viola Urban – Okiem Dietetyka

Styl życia

Bogactwo produktów spożywczych jest ogromne, ale czasami zamykamy się w utartych schematach i zamiast szukać kreatywnych sposobów na ich podanie, cały czas robimy swoje ulubione potrawy. Chcielibyśmy was zainspirować do zmiany, dlatego pokażemy wam nowe możliwości wykorzystania znanych produktów spożywczych. Zobaczcie sami, że mnóstwo roślinnych produktów pozwala nam tworzyć nieograniczoną bazę nowych przepisów. 

#1 Ciasto na bazie warzyw

Sposób na włączenie do diety warzyw i dużej ilości potasu u osób, które nie przepadają za sałatkami. Takie ciasto można przygotować na bazie marchewki, korzenia pietruszki, startej cukinii, buraczka, a nawet… bakłażana! W połączeniu z miodem, przyprawami korzennymi i gorzką czekoladą można stworzyć coś naprawdę niesamowitego. Przepisów na takie potrawy jest naprawdę mnóstwo – wystarczy poszperać w sieci. Jeśli nie jesteś przekonany, zacznij od ciasta z marchewki. Na pewno je polubisz! W analogiczny sposób można przygotować także gofry! Jednym z moich hitów są korzenne gofry ze słodkich ziemniaków oraz kakaowe gofry na bazie czerwonej fasoli. To naprawdę pyszne!

#2 Frytki z warzyw

Chociaż frytki kojarzą nam się zasadniczo wyłącznie z ziemniakami, to możemy je przygotować także z innych warzyw. Na diecie, w której nie ma miejsca na duże ilości węglowodanów, można przygotować np. frytki z selera lub korzenia pietruszki. Są naprawdę świetne! Frytki można też przyrządzić z batatów, marchewki, topinamburu i buraczka. W zasadzie wszystkie warzywa korzeniowe nadają się do tego celu. Po co się ograniczać skoro jest tak wiele opcji?

#3 Zioła nie tylko do mięs, sosów i sałatek

Chociaż świeże zioła na stałe wpisały się w nowoczesne gotowanie, to wciąż wiele osób stosuje się do mocno utartych schematów. Bazylia do pomidorów, kolendra do curry, a tymianek do gulaszu. Ale czy odważylibyście się spróbować połączenia ziół z czymś słodkim? Gęsty wiśniowy sos z aromatem rozmarynu, szarlotka z dodatkiem świeżego tymianku, sorbet ananasowo-kolendrowy albo sernik limonkowo-bazyliowy? Chociaż z założenia brzmi to dziwnie, to spróbujcie przemycić zioła także w daniach słodkich. Nie tylko mięta i melisa się do tego nadają. Z ziół przygotujesz także pyszne lemoniady. Najlepsza i najbardziej niecodzienna jaką miałam okazję próbować była przygotowana z syropu gruszkowego i świeżej szałwii. Polecamy też lemoniadę ogórkową z rozmarynem.

#4 Makaron z warzyw

Dla fanów włoskiej kuchni zabrzmi to pewnie jak profanacja, jednak w przypadku alergików i osób cierpiących na celiakię zamienniki pszennego makaronu będą na wagę złota. Jednym ze sposobów na pozbycie się pszenicy ze swoich ulubionych włoskich dań jest zamienienie klasycznego makaronu na spaghetti lub tagliatelle z warzyw! Wstążki przygotujesz za pomocą najzwyklejszej obieraczki do warzyw np. ze szparagów lub młodej marchewki. Spaghetti można zrobić z twardej cukinii, kabaczka, dyni. Obieraczka do julienne lub temperówka do warzyw pomogą w mgnieniu oka zrobić nitki zastępujące makaron. Plusem tego rozwiązania jest też to, że nie trzeba go gotować. Wystarczy poddusić w gotowym sosie przez kilka minut i gotowe!

#5 Pieczarka zamiast bułki

Burger w pieczarce? Czemu nie! Duże, zgrillowane pieczarki portobello mogą posłużyć za zamiennik pieczywa w diecie niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Podobnie wykorzystuje się liście sałaty do przygotowywania przekąsek, które klasycznie podaje się w tortilli czy też placuszkach tacos.

#6 Budyń z komosy ryżowej, jaglanki lub owsa

Klasyczny budyń to połączenie skrobi ziemniaczanej, tłustego mleka, cukru i aromatów. Na szczęście da się go przygotować także w inny sposób! Jeśli nie tolerujesz mleka krowiego lub eliminujesz je ze względów etycznych, możesz skorzystać z ulubionego napoju roślinnego, dosłodzić budyń bananami, daktylami lub mango i zmiksować go z wartościową bazą. Budyń to nie musi być skrobia z cukrem i tłuszczem – to może być coś naprawdę odżywczego. Moje ulubione wersje? Biała komosa ryżowa z mleczkiem kokosowym i mango oraz kasza jaglana z czekoladą, malinami i chili.

#7 Pizza na spodzie z kalafiora

Ciasto do pizzy także nie musi być tym czym się wydaje. Możesz zrezygnować z mąki pszennej i przygotować spód do pizzy z innych składników. Pomyśl, że można przygotować spód z kalafiora, brokułu, pieczonego batatu albo mąki z ciecierzycy. Aromatyczny sos pomidorowy, trochę mozzarelli i listki bazylii wystarczą by przemienić ten nietypowy spód w pizzę.

#8 Sos do sałatki z … nerkowców albo awokado

Często wydaje nam się, że sos do sałatki można zrobić tylko na bazie jogurtu, majonezu, oleju bądź oliwy. Nic bardziej mylnego. Z miękkiego awokado z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny można zrobić cudownie kremowy sos do sałaty! Z namoczonych nerkowców lub migdałów doprawionych płatkami drożdżowymi powstanie przepyszny sos przypominający klasyczny sos do sałatki cezar. Możesz też zmiksować pestki dyni lub słonecznika z dużą ilością zieleniny oraz wodą. Nie będziesz już potrzebować oleju, aby przygotować genialny sos do warzyw.

#9 Czekolada i kakao na słono!

Ten pomysł może wydawać się kuriozalny, ale tak naprawdę pierwotna funkcja kakao wcale nie była taka jak teraz. Czekoladę spożywało się rozpuszczoną w wodzie jako wytrawny napój. W kuchni meksykańskiej popularne jest także używanie kakao i czekolady jako przyprawy. Znasz chili con (lub sin) carne? Jeśli do tej pory nie dodawałeś do tego dania kostki gorzkiej czekolady to następnym razem wypróbuj tę wersję! Wołowina, kmin rzymski i czekolada naprawdę do siebie pasują.

#10 Warzywa do koktajlu

Chociaż zielone koktajle przeszły już dawno do mainstreamu, to wciąż wiele osób dziwi się, jak można dodawać szpinak do bananów. Do zielonego koktajlu możemy dorzucić także natkę pietruszki, roszponkę, szczaw i jarmuż. Można też dorzucić kilka różyczek brokułów, seler naciowy albo zielonego ogórka. Smaki będą bardzo złożone, ale z pewnością atrakcyjne. Moje ulubione smoothie to surowa marchewka zmiksowana z sokiem pomarańczowym, jogurtem i mango. Spróbuj koniecznie! Na pewno znasz już sok z marchewki, ale czy próbowałeś już zrobić z niej smoothie?

Mamy nadzieję, że wykorzystacie proponowane przez nas nowe możliwości wykorzystania znanych produktów spożywczychJak widzicie, artykuły, które dobrze znacie mogą zaskoczyć w zupełnie nowej roli. Nie zamykajcie się w dobrze znanych klasykach, bo jest mnóstwo smaków do odkrycia. Nawet zwykły kalafior czy marchewka mogą zaskoczyć, jeśli przygotujecie z nich coś ciekawszego niż zupa krem.

Czy wiesz, że w twojej lodówce mogą się kryć superfoods? Zobacz nasz przewodnik po tanich produktach, które zasługują na to miano.