Autor: Viola Urban – Okiem Dietetyka

Dieta na piękną cerę – 10 produktów, które wasza skóra uwielbia

Styl życia

Kosmetyki za dziesiątki, a nawet setki złotych, jeszcze droższe usługi w profesjonalnych salonach piękności, a nawet bolesne zabiegi medycyny estetycznej. Kobiety i coraz więcej mężczyzn wydają ogromne pieniądze na to, aby zachować młody i promienny wygląd. Warto jednak przypomnieć sobie, że to jak wygląda nasza skóra w dużej mierze…

Mała zmiana duży efekt – dietetyka małych kroków

Styl życia

Wiele osób, kiedy „przechodzi na dietę” dokonuje bardzo radykalnych zmian. W większości przypadków wygląda to tak, że z totalnie nieskoordynowanego sposobu żywienia opartego na wysoko przetworzonej żywności, nagle przechodzimy na mdłą, bardzo niskokaloryczną dietę warzywną. Klasyczny schemat wygląda mniej więcej tak, że dieta ta jest na tyle mało intuicyjna…

Piwo na zdrowie?

Styl życia

W dietetyce, jak w życiu, mało co jest czarne albo białe. Większość rzeczy plasuje się gdzieś pomiędzy. Nawet piwo, które na pierwszy rzut oka może się wydawać średnio odżywczym produktem, ma swoje zalety. Ma rzecz jasna również wady, ale spójrzmy na nie obiektywnym okiem! W końcu…

Co kryje tabliczka czekolady?

Styl życia

Któż jej nie lubi? Gorzka, deserowa, mleczna, biała, a nawet nadziewana. Królowa słodyczy – czekolada! Do samodzielnego chrupania, do przygotowywania deserów na gorąco i na zimno jest wręcz niezastąpiona. Można ją także wykorzystać do przygotowania dań wytrawnych. Mimo, że ziarno kakaowca było znane w Ameryce Południowej ponad 2…

Dieta sezonowa – co warto jeść latem?

Styl życia

Czerwiec, lipiec i sierpień to miesiące wyjątkowo bogate pod względem różnorodności warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem owoców jagodowych, czereśni, pomidorów, rabarbaru, strączków zielonego groszku, świeżej fasolki i wielu innych sezonowych smakołyków. Chociaż w obecnych czasach bez trudu kupimy truskawki i szparagi w środku zimy, to mimo wszystko…

Jedzenie w podróży – jak sobie z tym radzić?

Styl życia

Sezon urlopowy niedługo zacznie się na dobre. Będziemy spędzać mnóstwo czasu z dala od własnej kuchni, lodówki i ustabilizowanych nawyków. Na wycieczkach i w podróży jesteśmy w dużej mierze skazani na gotowce, zaufanie do restauratorów i pragmatyczne wybory podyktowane sytuacjami w których się znajdujemy. O tym jak podejmować wybory w restauracjach pisaliśmy już jakiś…